Nyakpárna választása és feladatai

Nyakpárna választása és feladataiHa buszon, vonaton, repülőn utazunk, akkor gyakran láthatjuk, hogy rengetegen úgy pihennek a hosszabb utakon, hogy egy párnát használnak, amely körülöleli nyakukat. Ezek az ún. nyakpárnák, utazópárnák.

A nyakpárnák olyan eszközök, melyek segítenek természetes helyzetben rögzíteni a fejet. Fő feladatuk, hogy a nem megfelelő fejtartásból adódó fájdalmat megelőzzék. Emellett segítenek a fáradtság csökkentésében, valamint a nyaki izmokra is jó hatással vannak, ugyanis sokkal kevésbé lesznek stresszesek. A nem megfelelő fejtartás hatására romolhat a vérkeringés, valamint fejfájás, szédülés is jelentkezhet, amiket az utazópárnák szintén segítenek elkerülni.

Az utazópárnák különféle anyagokból is készülhetnek, a legnépszerűbb talán a latex párna, amely melynek előnye, hogy használat után gyorsan visszaáll az eredeti helyzetbe, és tisztán tartása is egyszerű, ugyanis mosható.

Népszerű még a poliészter, amely népszerűségét elsősorban alacsony árának köszönheti.

A tökéletes nyakpárna kiválasztásához először is gondoljuk végig, hogy milyen gyakran utazunk, hogy milyen sűrűn lesz rá szükségünk. Ha gyakran fogjuk használni, akkor érdemes kipróbálni előre a kinézett utazópárnákat, mielőtt megvásárolnánk egyet.

Figyeljünk oda a lehetséges funkciókra is. Az egyszerűbb nyakpárnák olcsóbbak, de találhatunk plusz funkciókkal rendelkező utazópárnákat is. Ilyen funkciók pl. a plusz nyakrögzítő és a fejtámla is.