Miért fontos a munkavédelem?

Miért fontos a munkavédelem?Aki dolgozott már életében, az valószínűleg hallott már a munkavédelemről valamilyen formában. Ideális esetben munkavédelmi oktatáson, de a munkavédelem akkor is nagyon fontos, ha nincs belőle konkrét oktatás.

A munkavédelem feladata, hogy biztonságos, egészséges körülmények legyenek a munkavégzéshez, hogy megelőzzük a baleseteket, hogy mindenki rendeltetésszerűen tudja használni az eszközöket.

A munkavédelem két nagy csoportra bontható, a munkabiztonságra és a foglalkozás egészségügyre. Sokan a munkabiztonságot értik a munkavédelem alatt, ugyanis ez az a rész, amellyel nap mint nap találkoznak. Ide tartozik a munkavégzés szabályainak lefektetése és betartása, a balesetek megelőzése, az esetleges baleset bekövetkezése esetén a teendők meghatározása és a balesetek kivizsgálása.

A foglalkozás egészségügy a munkavégzés megkezdéséhez szükséges orvosi vizsgálatot foglalja magába, valamint azt, hogy bizonyos egészségügyi problémák egyes munkakörökben meggátolják a munkavégzésre alkalmasságot.

A legtöbb munkahelyen a munkavédelmi oktatás az, ahol a dolgozók megismerkedhetnek a szabályokkal, veszélyekkel, teendőkkel. Az oktatást általában egy munkavédelmi szakember tartja, akinek a feladata, hogy megvizsgálja az adott munkahelyet, munkavégzést, és olyan munkahelyi szabályokat alakítson ki, melyek segítségével biztosítható a biztonságos munkavégzés. Ehhez a munkahely sajátosságait, valamint a hatályos jogszabályokat veszik segítségül. Az oktatás során ezeket a szabályokat ismerteti meg a dolgozókkal.